dijous, 11 de febrer del 2010

Amics i amigues

Benvinguts i benvingudes, amics i amigues. Ara els professors i les professores els lliuraran els exàmens.
Sona bé? Sona natural? Sona correcte? Fa temps que hi ha confusió en certs cercles sobre la necessitat o no d’usar les dos formes de certes paraules per a dirigir-nos a tothom sense excloure ni ofendre a ningú.

Aquí es pot trobar la declaració del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.
I aquí una explicació més llarga i aclaridora sobre el tema de paraules marcades i no marcades del lingüista Gabriel Bibiloni.

1 comentari:

  1. La meva opinió personal és que els linguistes tenen rao, no podem culpar a la "llengua" dels mals de la societat (sexisme, masclisme...), mals que s'han d'anar eliminant de veritat i no només de cara a la galeria.

    També crec que l'evolució natural de una llengua és de cara a l'eficacia i simplicitat, i utilitat, i no crec que havent-de dir cada cop "ell i ella" simplifica la vida.

    No obstant això, la llengua també és una part de natros, una eina de la nostra societat i si la gent pensa que canviant-la (encara que innecessariament si llegim l'explicació cientifica de Gabriel) pot millorar aquests problemes, pos, suposo que tot és acceptable.

    Un/a "seguidor/a" (!!) del bloc un dia ens va explicar un bon compromis, començant els textos o discursos con "tots i totes" o "amics i amigues" etc, per deixar clar que tothom està inclos, però despres de l'introducció utilitzant sempre la forma no-marcada. Ni aixo seria necessari linguisticament pero pot ser una bona forma per complaure a tothom.

    ResponElimina